Петима души са ранени, а 10 са задържани във Второ районно управление - Бургас, след сблъсък между "Свидетели на Йехова" и членове на ВМРО-Бургас.

По информация на читатели  на burgasinfo.com в сблъсъка е имало и симпатизанти на футболен клуб „Нефтохимик".

ВМРО-Бургас организира протест срещу последователите на религиозната общност пред сградата на църквата, която се намира до блок N40 в к-с „Славейков".

Протестният митинг е насрочен в деня, когато Йеховистите празнуват разпъването на Йисус на кръста.

"Те проповядват, че Исус е разпънат седмица по-рано, което не е така. Това е и поводът за протеста - натрапването на фалшива и опасна религия", разясниха от ВМРО.

За протеста от ВМРО не са поискали разрешение нито от полицията, нито от Общината", съобщи говорителят на ОДМВР- Бургас. В същото време обаче за протеста бе съобщено официално от партията преди няколко дни, с призив всички родолюбиви бургазлии да го подкрепят. Протестът официално се подкрепя и от двата футболни клуба на Бургас - "Нефтохимик" и "Черноморец", твърдят от ВМРО.

Пострадалите петима души са от "Свидетели на Йехова", били са бити от членовете на ВМРО, е първоначалната информация. В момента те се намират в болницата, където се установява колко тежко са ранени, имат ли счупвания и ще се наложи ли хоспитализиране. Първите впечатления на медиците са, че пострадалите не са тежко ранени и вероятно ще бъдат превързани и изписани.

Сред десетимата задържани в полицията е и лидерът на ВМРО в Бургас Георги Дракалиев.

Боят започна още преди да е започнал митингът. Аз самият се намирах отстрани на църквата, така че не знам какво се е случило", каза Дракалиев.

Председателят на фенклуба на „Черноморец" потвърди за BurgasInfo, че е бил на шествието от Учителския институт до залата на "Свидетелите на Йехова", но след това си е тръгнал.

Не зная за други фенове на отбора, поднесохме цветята и си тръгнах. Не зная, че се е стигнало до бой", каза Неделчо Харизанов.

Участието на фенове на "Нефтохимик" не е потвърдено официално, въпреки че от ВМРО съобщиха, че и те ще участват в митинга.

 Как точно се стигнало до боя, очевидците не помнят. "Членовете на ВМРО се бяха събрали пред молитвения дом с байряци, мегафони и цветя. Вътре йеховистите се молеха, а те викаха срещу тях и полагаха цветя около църквата. В един момент отвътре излязоха няколко души, боят стана за секунди", разказаха очевидци.

Това не е първият протест на ВМРО срещу молитвения дом на йеховистите в "Славейков". Те протестираха още докато се строеше храмът с надеждата, че домът няма да бъде построен. В същото време "Свидетели на Йехова", макар и да проповядват доста различна от официалната християнска религия, са официално регистрирано вероизповедание у нас.