Георги Петканов - новаИнформацията, постъпила във Висшия съдебен съвет и в столичен вестник за използването на специални разузнавателни средства срещу бившия полицай Живко Георгиев, където са засечени правосъдния министър Антон Станков, не е излязла от МВР. Това заяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Георги Петканов.

Според него, има държавни компетентни органи, които могат да проверят дали са допуснати нарушения в използването на специални разузнавателни средства. Не знам дали ще има такава проверка или не, заяви Петканов, но подчерта, че би трябвало да има, за да се разбере каква е истината. При използването на специални разузнавателни средства МВР не е допуснало абсолютно никакви закононарушения, обяви вътрешният министър.

Вчера Едвин Сугарев изпрати писмо до министър Петканов, в което пита кой е разпространил стенограмата до медиите и дали Сугарев е подслушван законно. Според разпечатката, членът на НИС на СДС е водил разговори с шефа на моряшкия синдикат Пламен Симов на 11 и 12 ноември.

Петканов заяви, че се е запознал с писмото на Сугарев и че ще даде официален отговор на въпросите му по-късно днес. Той подчерта, че според Закона за специалните разузнавателни средства и Наказателния кодекс няма право да дава информация, придобита чрез подслушване.

Според Петканов, срокът, който е посочил за прилагане на разузнавателните средства срещу Живко Георгиев е от 8 април до 7 ноември, но разработката не е текла от началото на разрешението за използването им и не е прилагана непрекъснато.

Според Закона за специалните разузнавателни средства, максималният срок, за който могат да се прилагат те, е 6 месеца.