Петканов Министърът на вътрешните работи Георги Петканов призна за връзки на служители на МВР с организираната престъпност. Той обяви това след почти двучасова среща с главния прокурор Никола Филчев, на която бяха обсъдени заведените дело срещу представители не организираната престъпност.

Министър Петканов уточни, че има информация за връзки на служители от МВР с организираната престъпност. Става дума за сержанти и офицери предимно от полицията, но и от Национална служба “Сигурност” и от баретите, посочи той.
Петканов цитира случаите с офицера от НСС, който участвал в престъпна група за производство на синтетична дрога в Разлог и за офицера от КАТ – Русе, който участвал в престъпна група за пререгистрация на крадени автомобили.
Такива полицаи ще бъдат уволнявани и предавани на прокуратурата, независимо от тяхното ниво в МВР, уточни министър Петканов.

По време на срещата той е обсъдил с главния прокурор следствени дела срещу прояви на организираната престъпност, образувани през последните 3-4 месеца в резултат на докладната записка за връзки на политици и магистрати с мафията. Обхванати са и престъпления от последните 3 години.

Вътрешният министър отказа да посочи срещу кого са образуваните дела, както и дали има дело срещу Иван Тодоров – Доктора.

В резултат на разпоредената от Петканов проверка на оръжието на нерегламентирани охранители и лица от криминалния контингент, в събота са били отнети разрешителните за оръжие на 25 души от охраната на дискотека “Ескейп”, както и на някои от гардовете на босовете, присъствали на престрелката.
До 15-20 дни проверката ще приключи в цялата страна, уточни министърът на вътрешните работи.

Говорихме и за конкретни случаи. Министър Петканов е твърдо решен да впрегне всички оперативни възможности на МВР в подкрепа на разследването, заяви от своя страна главният прокурор Никола Филчев.
Поради това се наложи, за съвсем конкретни случаи да преценяваме какво още е нужно и още какви оперативни методи трябва да се използват, за да се осигурят конкретни разследвания, които да приключат спешно.