Пловдив e европейска столица на културата. В шоуто "Ние сме всички цветове" участваха 1500 души, които се качиха на специалната кула сцена, издигната в центъра - на пространство на бул. "Цар Борис III Обединител" и бул. "Мария-Луиза". Конструкцията е с височина 30 м, осигурява видимост от 360 градуса и тежи 200 тона заедно с изпълнителите.

Пловдив влезе в топ 52 дестинации за 2019 г. на "Ню Йорк таймс"

Пловдив влезе в топ 52 дестинации за 2019 г. на "Ню Йорк таймс"

Пловдив е европейски скъпоценен камък, готов да блесне

Тя е на 6 нива, но заради мерки за сигурност изпълнителите ще бъдат на 5 от тях. Съоръжението е с два подиума с дължина 100 м. Конструкцията е опасана с 350 осветителни тела, на нея са монтирани 360-градусови екрани.

Президентът поздрави Пловдив за откриване на Европейската културна столица 2019

Президентът поздрави Пловдив за откриване на Европейската културна столица 2019

През вековете културата е силата, обединяваща хората

На сцената се качиха и 1000 доброволци от Пловдив, така и 150 деца от спортното училище.

Над 1500 участници в откриването на Пловдив-Европейска столица на културата

Над 1500 участници в откриването на Пловдив-Европейска столица на културата

С "Отворено бъдеще" Матера 2019 празнува прямотата като ключ за бъдещето ни

Артистичен директор на спектакъла е Свен Сьорен Байер, а режисьор Питър Брикс. Хореограф е Лидия Клемент, а костюмите са на Педро Рихтер.

Специален щаб се грижи за сигурността на Пловдив

Специален щаб се грижи за сигурността на Пловдив

За откриването на културната столица има промяна в движението

Начало на шоуто сложи Теодосий Спасов. В концерта се включиха над 200 кукери от Пловдивския регион, 22-ма млади актьори от националната гимназия за сценични и екранни изкуства в града, ансамбъл "Тракия", 200 хористи, 20 гайдари, както и възпитаници на Академията за музикално и танцово изкуство.

Пловдив е желана дестинация според "The Guardian" и "Kurier"

Пловдив е желана дестинация според "The Guardian" и "Kurier"

Статиите са дни преди откриването на Европейската столица на културата на 11 януари

Спектакълът ще завърши със заря и изпълнение на Валя Балканска и нейния гайдар Петър Янев. След това започва шоуто на немския диджей Шилер. Очаква се над 30 000 души от страната и чужбина да гледат на живо откриващото събитие.

Пловдив винаги е бил в сърцето на културната история на България и на Европа. Тук се преплитат по невероятен начин миналото, съвремието и стремежът към по-добро бъдеще. Това пловдивчани са закодирали като послание в мотото на своя град - "Древен и вечен".

Това заяви еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Няма как да бъде иначе, защото Пловдив е истинско съкровище с 8-хилядолетна история, със силно европейско измерение и изключителни исторически паметници и сгради, които съчетават културни елементи и влияния от Балканския полуостров и цяла Европа.

Тук разбираме, че културата не е добавка, а е от съществено значение за оформянето на утрешната Европа, за укрепването на нашата европейска идентичност и за създаване на чувство за обща принадлежност. Тук можем да усетим духа и характера на Стария Пловдив, но и динамиката на модерния и бързоразвиващ се град. Затова не е учудващо, че свързваме Пловдив с цяла плеяда от художници и писатели, които тук са намирали вдъхновение за своите творби, припомни Мария Габриел.

В хилядолетната си история "Най-старият жив град в Европа" винаги е бил културен център в сърцето на не една цивилизация. Наричан от "Майката на градовете", "Люлката на българското възраждане" до "Икономическото чудо на България", Пловдив играе централна роля, събрал в себе си, минало, настояще и бъдеще. Град, дом на хора от различни етноси и религии, но с едно име - пловдивчани. И днес, тук, на този стълб от светлина, символизиращ нашия стремеж към висотата, ние говорим и пеем на различни езици, от различни държави. Но ние говорим за това, което ни обединява. Заедно, ние говорим за Пловдив! Това припомни кметът на Града под тепетата Иван Тотев.