Трудовите злополуки в сектор "Строителство" са намалели, независимо ръста на строителните обеми, регистрирани в НОИ. По-малко злополуки са отчетени през първото полугодие на 2018 г.

От Инспекцията по труда информират, че и случаите на работа без сключен ттрудов договор намаляват. "Строителство" все пак остава сред най-рисковите сектори.

През първите 6 месеца на годината Инспекторатът е извършил общо 2840  проверки в строителството при 2400 за същия период през 2017 г. Това представлява а 18% ръст на проверките. Проверките в сектор "Строителство" са 13% от всички проведени проверки от трудовата инспекция.

За периода има общо 63 трудови злополуки, три от тях са завършили със смърт. През 2017 г. те са били 76, от които с фатален край са били 6. Работа без трудов договор е установена 323 случая при 381 за периода година по-рано. Намаляват и обектите, работните места, работното оборудване и др., които пряко са застрашавали живота и здравето на работещите - 88 спрямо първото шестмесечие на 2017 г., когато са били 120.

Увеличава се броят на нарушенията относно обезопасяването на оборудването за работа.

2027 са установените нарушения по безопасността на оборудването от 11 711 общо, докато година по-рано броят им е бил 1822 от 13 103. Всички нарушения, които са установени в сектора са общо 13 982, от тях 9023 са свързани с безопасността и здравето при работа, а 4950 са в областта на трудовите правоотношения - възникването, изпълнението и прекратяването им, заплащането на труда, работното време и др.

На практика всеки пети издаден от контролните органи на Агенцията акт е бил за нарушение на строителен обект. 50% от всички издадени актове от Агенцията за нарушения на здравословните и безопасни условия на труд актовете са в строителството - 510.

Най-честите проблеми са при обезопасяването на работа на височина както и необезобясяването на шахти, асансьори и др. Не се обезопасяват и временните ел. инсталации. Падането от височина и удар от електрически ток са едни от най-честите причини за трудови злополуки, довели до смърт на пострадалите работници.