дядо Йоан Игуменът на Рилския манастир Драговитийският епископ Йоан почина в болница “Лозенец”.
80-годишният дядо Йоан бе игумен на манастира от 18 години.

Тази сутрин в 7.20 часа постъпи в болницата в кома, в изключително тежко състояние, без някакъв шанс за живота му, каза директорът на болницата доктор Любомир Спасов, цитиран от Дарик радио.

По думите му дядо Йоан е получил е изключително тежък кръвоизлив в мозъка, който е увредил мозъчните структури до степен, при което не може да бъде възстановено съзнание и жизнени функции.

Игуменът на Рилския манастир епископ Йоан е пожелал да бъде погребан в светата обител, съобщи Тивериополският епископ Тихон, викарий на православната диаспора за Средна Европа.

Епископ Тихон бе сред помощниците на дядо Йоан в Рилския манастир.
Аз пътувам за София, защото нося одеждите на дядо Йоан.

През последните дни беше малко повече уморен, защото работата му беше малко в повече за годините. Очакваше, че през новата година ще получи заместник или ще може да се оттегли, но не е бил болен или в изнемога, каза Тивериополският епископ Тихон.

На въпрос кой ще е наследникът на игумена на Рилския манастир, епископ Тихон отговори, че това е решение на Светия Синод.

Сега манастирският събор от четиримата анхимандрити братя се събира, за да реши главно акутните проблеми, свързани с погребението, допълни епископът.

Наследникът на дядо Йоан в Рилската света обител най-вероятно няма да е от братята в манастира, съобщи представител на Светия синод.

Драговитийсият епископ Йоан е роден е на 24 юни 1925 г. във Варна.
Завършил е Софийската духовна семинария и Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (1949 г.).

От 1946 г. е йеродякон, а от 1951 г. – йеромонах. От 1956 до 1968 г. е протосингел на Софийска митрополия при блаженопочившия Български патриарх и Софийски митрополит Кирил.

През 1965 г. е изпратен като представител на Българската православна църква на Втория Ватикански събор в Рим.

На 1 юли 1969 г. по време на св. Литургия по случай 500-годишнината от връщането на мощите на св. Йоан Рилски в манастира е хиротонисан в епископски сан с титлата "Драговитийски".

От 1.11.1968 г. до 31.10.1970 г. е игумен на Рилския манастир, а след това служи като: викарен епископ на Негово Светейшество Максим, Митрополит Софийски и Патриарх Български (1971-1974 г.).

От 1974-1979 г е ректор на Духовната академия "Св. Климент Охридски".
В периода 1981-1983 г. е викарий на Великотърновския митрополит Стефан .

От 1.7.1988 г. досега е игумен на Рилския манастир. По време на неговото игуменство, с постановление на Министерския съвет от 1991 г., е възстановен монашеският статут на Рилския манастир.