Делфин Най-младият обитател на варненския Делфинарум – женското делфинче Пепи, е починало снощи, в късните часове на деня, съобщиха от ръководството на атракционния център.

Пепи е родена преди година - на 29.06.2001 г. и идването й на бял свят бе повод за радост не само за екипа на Делфинариума, а и за хилядите почитатели на варненските делфини. Пепи веднага се превърна в любимка на децата, които устроиха небивало тържество, информира Днес+.

Според специалисти, смъртта на Пепи е причинена от редица фактори, един от които е малкото жизнено пространство. Това пряко възпрепятства както нормалните жизнени функции, така и възможностите на екипа от специалисти да полага селективно специалните грижи, които са нужни за крехкия детски организъм.

Смъртта на малкото делфинче е повод за пореден път да се убедим в щетите, които нанася мудността на държавната бюрокрация, заявиха от Делфинариум-Варна.

Центърът за работа с делфини е построен през 1984 г. Това е едно уникално и сложно съоръжение, което се нуждае от постоянна поддръжка и развитие. През годините до 1999г., в които Делфинариумът бе собственост на държавата, не се държеше сметка на увеличаващата се популация на делфините и належащата нужда от нови инвестиции и разширяване.

Усилията на висококвалифицирания и отговорен екип, който се грижи за делфините, не достигали при редица успешни раждания. Този рядък факт, който е гордост за всеки делфинариум по света, в нашите условия се превърна в проблем, посочиха от ръководството.

След приватизацията на Делфинариума, новите собственици започнали изпълнението на спешна инвестиционна програма за подобряване на условията в това уникално съоръжение. За последните две години са инвестирани около 1 000 000 лв.

Подменени са всички жизненоважни инсталации за доставка, обработка и пречистване на водата, сградата е напълно климатизирана, в съответствие с биологичните изисквания за поддържане оптимален режим на живот на делфините през всички сезони.

С това са се изчерпали всички възможни подобрения в Делфинариума. Открит е останал въпросът за разширяване и развитието на жизненото пространство на обитателите. В продължение на две години държавната администрация е останала безразлична към плановете за спешно разширяване и построяване на нови басейни за делфините в Морската градина във Варна, посочиха от ръководството на Делфинариума.

Едва през 2002г. с личното съдействие на Областния управител на Варна – Яни Янев и uмета на града – Кирил Йорданов, нещата са задвижени.

Малката Пепи обаче е станала жертва на натрупаната през годините инерция.

Според специалистите, всички външни белези говорят, че много скоро можем да очакваме раждането на ново делфинче. Сега е наложително всички усилия да се впрегнат в спешното изграждане на допълнителен басейн, с който да се осигури възможност за отделяне на родилката и малкото, каквато е световната практика в големите делфинариуми.