Дългогодишната солистка на Варненската опера София Иванова е починала тази сутрин след тежко боледуване.

Поклонението ще бъде на 4 юни, сряда, от 11:30 ч. в катедралния храм „Свето Успение Богородично". Погребалната церемония ще се извърши след това на старите гробища.

София Иванова е родена през 1949 г. Започва да свири на пиано на 6-годишна възраст,  посещава често оперните спектакли на Варненската опера.

Приета е първа по успех в Държавната музикална академия в София в класа на проф. Христо Бръмбаров, като тя е последната ученичка на големия български педагог. По време на следването си се квалифицира във "Ваканция музикале" във Венеция.

Дебютът й е на сцената на Пловдивската опера с ролята на Татяна от "Евгений Онегин" на Чайковски през 1975 г. Следват ролите на Мими от "Бохеми" на Пучини, Албена от едноименната опера на П. Хаджиев, Неда от "Палячи" на Леонкавало, Дездемона от "Отело" на Верди.

През 1977 г. София Иванова гастролира с Варненската опера в Палма де Майорка (Испания) в ролята на Дездемона, след което става солистка на оперния театър в родния си град.

През същата година Марио дел Монако я избира за своя ученичка и това поставя началото на дълго и ползотворно партньорство. Българката се превръща в любима ученичка на великия тенор, чиито съвети следва през цялата си творческа кариера. Не друг, а Марио дел Монако предвещава, че с Виолета от „Травиата" София Иванова ще триумфира на световните сцени и дори го написва собственоръчно върху клавира й на "Травиата". Предсказанието наистина се сбъдва, Виолета става коронната роля на София, с която тя има над 150 изпълнения в България и в почти всички големи оперни театри на Европа - Русия, Белгия, Испания, Германия Австрия, Дания, Швеция и други, както и 10 спектакъла в Южна Корея.

Още от студентските години певицата концертира в тогавашния Западен Берлин в концертната зала на Берлинската филхармония. Заедно със съпруга си, известния български диригент Борислав Иванов и Симфоничния оркестър на Берлин е изнесла над 100 концерта, от които 30 - в изпълнение на Девета Симфония от Бетовен. Гостувала е и в прочутата "Дойче опер" в Берлин в ролята на Елвира от "Ернани" на Верди. Най-много гастроли има в Испания, като в последните години е постоянен гост на операта в Палма де Майорка.

Предпочитаният й сценичен партньор е Орлин Горанов.