На 80-годишна възраст почина народната певица Стефка Съботинова, информира БНР.

Тя стана световноизвестна през 1994 г. с песента "Притури се планината", която, в модерен аранжимент, е използвана във много филмови продукции.

Стефка Съботинова е родена на 2 април 1930 г. в село Розов Кладенец, Старозагорско, а корените й са от Беломорска Тракия.

Дълги години тя бе хористка на ансамбъл "Филип Кутев" и в състава "Мистерията на българските гласове". С ансамбъл "Филип Кутев" гастролира в най-големите концертни зали по света.

Съботинова е единствената певица със солови песни в първия албум на Марсел Селие "Мистерията на българските гласове". В него са включени песните "Притури се планината" и "Мър, Станке ле".

Още тогава "Притури се планината" е използвана като част от филмовата музика в световните продукции" Исус от Монреал" и "Лионците".

Стефка Съботинова в дует с Тинка Пешева записва и много хумористични народни песни, сред които особено популярни са "Цонке ле чушко червена", "Заплакал е стар, бял дядо" и "Овдовяла лисичката".

През месец юни 2010 година бе удостоена с най-голямото българско отличие - орден "Стара планина- първа степен".

Последната телевизионна изява на Стефка Съботинова бе в шоуто "Вип денс", където излезе с помощта на проходилка и изпълни световния си хит "Притури се планината".