гора Меморандум в подкрепа на Проекта за разработване на Национална горска политика и стратегия ще бъде подписан днес в Малкия колегиум на Министерството на земеделието и горите между заместник-министъра Меглена Плугчиева и представители на страните - донори. Това съобщиха от пресцентъра на аграрното министерство.

Официалният старт на проекта бе обявен на 8 октомври 2002 г., като за изминалия период бяха изградени основните работни групи, подготвен е секторният анализ и работният вариант на стратегията. Продължава процесът на обществено обсъждане на Националната горска политика и стратегия с представители на всички заинтересовани групи.

Стойността на проекта, финансиран от страните – донори, е 170 000 долара. Сред тях са Българо-швейцарската програма за гората (фондация Силвика), Българо-германският проект за гората, Програмата за развитие на ООН и Световната банка.

Националната горска политика и стратегия ще бъде документ, който определя стратегическата цел на горския сектор и дефинира насоките за неговото прилагане през следващите 10 години. Окончателният вариант на проекта трябва да е готов до края на август тази година.