Пирин - Кончето Три проекта в областта на балканския туризъм реализираме до края на годината. Това съобщи късно вчера заместник-министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов след работна си среща с Янис Пателис, президент на Гръцката национална туристическа организация, цитиран от правителствената информационна служба.

Един от проектите включва издаването на книга, в която всяка страна в рамките на 50 страници ще представи традиционната за нея кухня.

Към идеята се присъединиха всички страни, подписали Меморандума за разбирателство и сътрудничеството в областта на туризма на страните от Югоизточна Европа в края на месец май тази година.

Другият проект включва разработването на съвместен продукт за селски туризъм. Ще се определят отделни селища, които да бъдат включени в общ продукт за балкански селски туризъм, който ще бъде промоциран в Европа и в други страни.

Семинар по проблемите на културния туризъм е третият проект. Той ще бъде организиран от Съвета на министрите в края на септември тази година.

На форума ще бъдат дискутирани две основни теми: какъв общ продукт в културния туризъм да бъде предложен, със съответното разработване на рекламна брошура и проект “Балкански туристически линии”.

Предвижда се да бъде открита редовна автобусна линия, която ще обхване България, Гърция и Румъния. В маршрута са включени страни-членки или кандидат-членки на Европейския съюз заради безвизовия режим.

Първата спирка от набелязания маршрут ще бъде Атина, а следващите ще бъдат Солун, София, Русе и Букурещ.

Меморандум за разбирателство и сътрудничеството в областта на туризма на страните от Югоизточна Европа беше подписан в края на месец май 2003 г. в Гърция. Целта на официалния документ е да се облекчи потокът от туристи в страните от региона, да се привлекат инвестиции и да се създадат смесени дружества в областта на туризма, да се създаде общ туристически продукт, както и да се обменя ноу-хау за устойчиво развитие на туристическия сектор.