Силистренското село Калипетрово противодейства на незаконните сметища с подвижни видеокамери. След като кметът Никола Узунов прибегнал до нетрадиционната мярка, вече са хваната и първите нарушители, съобщи БНТ.

В кметството в Калипетрово не минава и ден без подаден сигнал за изхвърлени боклуци в паркове и градини. След като почистили част от сметищата, кметът решил да постави подвижни камери, с помощта на които да залавя нарушителите.

Кметът Никола Узунов обясни, че камерите не са от бюджета нито на селото, нито на общината, това са лично мои камери, допълни той. Просто сега им сменихме предназначението, да залавят не животни, а хора, които сме по-лоши и от животните, като че ли, каза още Узунов.

Сигнал за незаконно сметище вдигна прокуратурата в Кюстендил на крак

Сигнал за незаконно сметище вдигна прокуратурата в Кюстендил на крак

В срок до 30 дни следва да се установят и разпитат свидетели

Камерите веднага ти подават MMS на телефона и успяваш на момента да хванеш нарушителя. Иначе процедурата е много сложна, трябва да имаш свидетели, оттам насетне се тръгва по съдилища, обясни кметът на селото.

Добре ще бъде да се знае кой замърсява, защото аз на много хора съм казал, но никой не го взима присърце, че това не е редно, добави Димитър Калев от селото.

Освен, че са ефективни, камерите не натоварват бюджета на селото. Доскоро са били разположени в гората и са се ползвали от местната ловна дружинка.