50% от хората с алтернативна сексуалност се възприемат като жертви на дискриминация. Това сочи изследването на Агенцията на ЕС за основни права, проведено по повод 17-ти май - Международния ден срещу хомофобията и трансфобията.

Представители на Българския хелзинкски комитет и на Фондация "Ресурсен център Абилитис" изнесоха пресконференция в БТА, на която представиха резултатите от последните проучвания по темата и представиха анализ на данните и в рамките на страната ни.

Според най-обширното изследване по въпроса, обхващащо около 93 000 лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални /ЛГБТ/ от цяла Европа, близо 30% от респондентите са били физически нападнати през последната година поради сексуалността си.

Голяма част от запитаните жени са пострадали от сексуално насилие като форма на дискриминация. 90% от участвалите в проучването, които са били обект на дискриминация, не са сигнализирали за това пред компетентните органи, защото смятат, че няма да им бъде обърнато внимание като на всеки друг гражданин.

47% от запитаните ЛГБТ представители у нас се смятат за жертва на дискриминация на работното място, 95% са се чувствали обект на тормоз в класната стая поради сексуалната си ориентация.

34% от транссексуалните в България са били поне веднъж обект на сексуално нападение, а към 100% са отправяни подобни заплахи поне три пъти.

Едва 1% от българските граждани заявяват, че са виждали еднополова двойка да се държи за ръце по улицата на фона на 85% изразяемост на хетеросексуални двойки. Така страната ни се оказва на 37-мо място сред 49 европейски страни по признака законова рамка на човешките права на ЛГБТ хората.

22-ри юни е датата за тазгодишният София Прайд, като най-вероятно маршрутът ще бъде отново от паметника на Съветската армия през бул. "Васил Левски", "Дондуков" и връщане до началната точка.

Събитието ще бъде предхождано от седмица на културни прояви от типа на изложби и кино прожекции, които ще са фокусирани върху толерантността спрямо ЛГБТ личностите. Темата на предстоящото шествие ще бъде "Приемане", което е основният стремеж на активистите у нас и по света.

"Различни хора, равни права" ще е лозунгът, под който ще премине най-голямото ЛГБТ събитие за 2013 година.