Соломон ПасиНа официално посещение в България, по покана на министъра на външните работи Соломон Паси, днес пристига полският му колега Влоджимеж Чимошевич.

Двамата ще се срещнат в сградата на МВнР, след което ще се състоят пленарни разговори между водените от тях делегации.

Програмата на официалното посещение на министър Чимошевич включва и срещи с президента Георги Първанов, с председателя на Народното събрание Огнян Герджиков и с министър-председателя Симеон Сакскобургготски. По време на разговорите ще бъдат обсъдени състоянието на двустранните отношения, подготовката за членство в НАТО и европейската интеграция.

Министър Чимошевич ще изнесе лекция пред Атлантическия клуб на тема “Полското виждане за значението на НАТО”.

На официален коктейл, даван от посланик Ярослав Линденберг в Посолството на Република Полша в София, министър Чимошевич ще връчи награди на четирима български дейци на културата за приноса им в развитието на българо-полските отношения в областта на културата. Отличието “Заслужил за полската култура” ще бъде дадено на Барбара Олшевска-Григоров, доктор Мариана Тодорова Григорова, професор Атанас Стефанов Куртев, Здравко Крумов Кисьов и Димитрина Лау-Буковска. В рамките на събитието полският министър на външните работи ще предаде и дарението на варшавската Фондация “Семпер Полония” за Великотърновския университет “Св.Св. Кирил и Методий”. Дарението е за Кабинета по полска филология в Университета и се състои в компютърна и аудиовизуална техника и книги.