Тони БлеърСлед среща с премиера Симеон Сакскобургготски, британският министър-председател Тони Блеър изрази увереност, че след месец и половина България ще получи покана за членство в НАТО.

Убеден съм, че в Прага България ще получи покана за членство в пакта, каза Блеър. Той изрази увереност, че не по-късно от 2007 година страната ни ще бъде и в Европейския съюз.

България получи британска благодарност за ролята си в Съвета за сигурност на ООН.

От изявлението на Тони Блеър стана ясно, че двамата със Симеон Сакскобургготски са обсъдили и проблема с Ирак, съобщи пратеникът на БНР в Лондон. Споделяме едни и същи анализи, каза Блеър, без обаче да навлиза в детайли дали двамата са обсъждали евентуално българско участие в нова коалиция срещу Багдад.

Въпросът за АЕЦ “Козлодуй” също е бил акцент в половинчасовия разговор. Великобритания е гатова да помогне на страната ни с каквото може, но като цяло въпросът трябва да бъде решен от българска страна, заяви Тони Блеър. Не е станало ясно обаче дали можем да разчитаме на британска подкрепа за осъществяването на партньорска проверка на степента на безопасност на трети и четвърти блокове.

Тони Блеър определи като забележителен прогресът, осъществен от България в последно време и каза, че във Великобритания си дават сметка с колко трудности за хората е съврзано това.