ген. Колев България получи висока оценка за домакинството си през първите четири години от съществуването на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа (ММСЮИЕ).

Началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев е в румънския град Констнаца за церемонията по преместването на щаба на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа. В следващите четири години Пловдив предава домакинството на румънския град Констанца.

Президентът на Република Румъния Йон Илиеску прие тържествения строй на представителните части от армиите на България, Албания, Гърция, Турция, Македония, Италия и Румъния и заяви в словото си на церемонията, че Многонационалните мирни сили ще бъдат част от евроатлантическата архитектура на сигурността и ще прибавят усилията си към тези на международната общност за борба с тероризма и новите предизвикателства пред съвременния свят.

Българската делегация трябваше да се води от министъра на отбраната Николай Свинаров, но той отмени посещението си в Констанца заради катастрофата на военния хеликоптер МИ-17 вчера, при която загинаха четиримата офицери.