наводнение-рекаАктивизирани свлачища и придошли реки затвориха пътища, срутиха подпорни стени и наводниха жилищни сгради и селскостопански постройки в 8 от 10-те смолянски общини. В 5 от селищата има застрашени от пропадане къщи.

Продължава укрепването на пътя Смолян – Мугла. За възстановяване на пътната връзка Жребево – Кестен обаче ще трябва да се изчака да спадне нивото на реката, заляла крайбрежието, съобщиха от “Гражданска защита”.

Нови свлачища са затворили пътищата към още три села в общините Неделино, Смолян и Доспат. Без пътни връзки в областта вече са 14 селища, 7 от тях са и без телефони.

В Чепеларе водоснабдяването е възстановено, но се разчистват 250 кубически метра свлачище. Трети ден без вода е село Баните. В село Барутин са наводнени 10 къщи и няколко селскостопански постройки. Засега в изолираните села населението използва запаси от продукти, а при спешни случаи болните ще бъдат пренасяни на ръце, съобщиха кметовете на засегнатите от бедствието общини.

Река Места е излязла на отделни места от коритото си в община Девин и е отнесен мост по пътя Триград – Жребево. Наводнена е мраморната кариера в Неврокоп, като под водата са оставени всички машини.