Досега 207 000 души са получили писма-разрешения за получаване на твърдо гориво по кампанията на социалното министерството за енергийно подпомагане на социално слаби граждани, съобщи пресцентърът на ведомството.

За първи път крайно нуждаещите се получават пълния размер на помощите за твърдо гориво два месеца преди началото на отоплителния сезон. Досега това ставаше едва през втората половина на месец декември от текущата година.

Тази година кампанията започна на 1 септември. Хората, които имат право на енергийни помощи, получават документ, с който могат да вземат дърва, въглища или брикети на стойност 150 лв. за целия отоплителен сезон.

Националната служба за социално подпомагане съветва хората да не се поддават на опитите за спекулативно увеличение на цените по търговската верига и да потърсят най-добрите оферти на дистрибуторите на твърдо гориво.

По данни на общинските служби за социално подпомагане средните цени на брикетите варират между 128 и 140 лв. за тон, и между 24 и 36 лв. за кубик дърва.

Хората, които продават своите разрешения за твърдо гориво или самото гориво, ще бъдат лишавани от право на достъп до енергийни помощи за следващия отоплителен сезон.

От 1 ноември се приемат молби-декларации за максимална месечна целева помощ за отопление с ток и парно в размер на 45.38 лв. Парите ще се превеждат пряко на топлофикационното или електроразпределително дружество.