Три нови мобилни кабинета получиха неправителствени организации от Русе, Варна и Бургас по програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”.
Ключовете на мобилните кабинета бяха връчени от вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем, минситърът на здравеопазването Радослав Гайдарски и Урбан Вебер, регионален директор на Глобалния фонд за борба срещу СПИН за Източна Европа и Централна Азия.

За първите 2 години на първата фаза на програмата страната ни е получила 6 894 270 долара за борба с ХИВ и СПИН, заяви вицепремиерът Емел Етем на среща с журналисти.
Тя допълни, че от отпуснатия от фонда бюджет.

За втората фаза, която ще започне от началото на 2006 година и ще приключи до края на 2008 година, Глобалният фонд за борба срещу СПИН ни отпусна 8 817 612 долара, заяви вицепремиерът Етем.
Тя допълни, че програмата по превенция на ХИВ и СПИН се изпълнява в 18 общини.

По думите й за реализиране на целите на програмата, в училищата трябва да бъде въведен задължителен предмет по “Здравно и сексуално образование”, който в момента е свободноизбираем.
В момента по него преподават специално обучени учители.

СПИН е здравен, социален и икономически проблем, категорична е Емел Етем.с господин Вебер обсъдихме възможностите за оползотворяване на парите, останали от първата фаза на програмата, заяви министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски.
Той подчерта, че борбата със СПИН не започва със съвместната програма с Глобалният фонд за борба срещу СПИН.

През 2000 година бе създадена национална програма за борба с ХИВ и СПИН, в която бяха заложени от 4 до 6 милиона лева, допълни министър Гайдарски.
Той каза още, че в момента се подготвя програма за превенция от туберкулоза, която по думите на здравния министър е сериозен проблем. Има тенденция обаче към намаляване на заболелите от туберкулоза, заяви Гайдарски.

Регионалният директор на Глобалния фонд за борба срещу СПИН Урбан Вебер заяви, че България е една от малкото страни, които са получили висока оценка за изпълнението на програмата.
Глобалният фонд е доволен от начина, по който България е усвоила отпуснатите средства, заяви Вебер.
Той подчерта, че страната ни и в момента използва бюджета си изключително пестеливо.

Урбан Вебер допълни, че е доволен, че отпуснатите средства се разпределят в цялата страна, а не са съсредоточени предимно за проблемите на столицата.
Запитан за мнението му за случая с нашите медицински сестри в Либия, Вебер заяви, че неговото лично мнение е, че българките са невинни.

Доктор Тонка Върлева, която е и национален координатор на програмата заяви, че най-активно трябва да се работи в училищата, тъй като възрастовата граница на заразените с вируса на СПИН намалява.

Доктор Върлева подчерта, че най-уязвимите групи са интравенозните наркомани, проституиращите и ромската общност.
Тя добави, че от новорегистрираните през тази година най-младият заразен с ХИВ мъж е на 19 годин, а най-младата заразена жена е на 17 години.

Доктор Върлева подчерта, че е тревожен фактът, че 70% от серопозитивните са на възраст от 20 до 29 години.

Тя допълни, че е регистрирана нова група уязвими срещу вируса на СПИН-затворниците.
В момента се обучават медицински екипи, психолози, които ще работят по превенцията на СПИН в затворите.
На лишените от свобода ще бъдат давани материали за това как да се предпазват от заразяване с опасния вирус, както и къде могат да се изследват безплатно.