Правителството отпусна допълнително 2 572 664 лева по три национални програми за развитие на образованието. Постановлението на Министерски съвет предвижда 396 117 лева да се дадат на 183 общински училища за провеждане на учебни часове по общообразователни предмети и теми, свързани с изкуства в музеи и галерии, с цел усвояване на учебно съдържание. Този модул включва и посещения на театрални постановки, концерти, срещи с актьори и музикални дейци, провеждане на конкурс за най-добър урок в музей и най-добър урок в галерия.

1 845 284 лв. се предоставят по три от модулите на НП "Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование".

С 1 262 350 лв. 1 555 общински училища и 1 център за специална образователна подкрепа ще могат да закупят електронни дневници. Те ще бъдат достъпни през стандартните браузъри и през мобилни устройства, ще имат модул за родители, а софтуерът ще дава възможност за въвеждане и извеждане на обобщена информация за работата в клас на учениците, постиженията им по даден предмет, активността и инициативността им, отношенията със съучениците им и др.

Правителството отпуска над 13 млн. лв. за обезщетения в сферата на образованието

Правителството отпуска над 13 млн. лв. за обезщетения в сферата на образованието

Средствата са за изплащане на обезщетения за месеците септември-октомври 2020 г.

За първи път тази година на 15 училища се предоставят 77 194 лв. за закупуване на софтуер за професионално обучение.

На днешното правителствено заседание беше прието също така постановление, с което се одобряват допълнителни разходи/трансфери за 2020 г. за изплащане на стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2020 г. С постановлението се осигуряват средства на обща стойност 80 190 лв. за изплащане на отпуснати стипендии на ученици в държавните спортни училища и ученици от общински училища за постигнати класирания в областта на спорта през третото тримесечие на 2020 година. Необходимите средства са в рамките на разчетените за тази дейност в централния бюджет средства за 2020 г..