България - Русия Междуправителствена спогодба с Русия за военно-техническо сътрудничество ще утвърдят министрите на днешното си заседание.

Документът е подписан на 05.09.2002 г. в Москва от заместник-министъра на отбраната Георги Пасков и от заместник-председателя на Комитета на Руската федерация по военно-техническото сътрудничество с чужди държави Михаил Новиков. Това е първата по рода си спогодба, която урежда военно-техническото сътрудничество между двете страни в редица направления като доставки на въоръжение, военна техника и друго специално имущество, продажба на лицензи за производство на въоръжение и военна техника, обмен на специалисти, подготовка на военни кадри и технически персонал в учебните заведения на България и Русия.

В съответствие със законодателството на своите държави, София и Москва съдействат за сключване между българските и руските предприятия, организации и учреждения на договори в областта на военно-техническото сътрудничество, в които се определят условията за доставки на продукция с военно предназначение. Ще се осигурява защита на информацията, която представлява държавна тайна или е засекретена. Защитни клаузи са въведени и по отношение на интелектуалната собственост, предадена или създадена в рамките на спогодбата.

Спогодбата е сключена за срок от 5 години и може да се продължи след това автоматично за следващи 5-годишни периоди, ако няма друго писмено намерение от една от страните. Документът не засяга задълженията на страните по други международни договори, участници в които са България и Русия и не е насочена срещу която и да е трета държава.