Моите съболезнования към близките на убитото детенце от село Сотиря, но някак си прехвърлянето на фокуса върху лекарския екип не е правилно. Така изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов коментира пред БТВ обвиненията от страна на семейството на убитото момиченце, че лекарският екип не се е намесил адекватно.

По думите му става въпрос за едно тежко престъпление, а вината се опитва да се прехвърли върху лекарския екип. Проф. Балтов не може да каже дали лекарят е бил достатъчно оборудван, но неговата задача е била да окаже помощ на детето.

Той изтъкна, че грешката на лекаря е, че е седнал до шофьора в линейката, тъй като по медицински стандарти медикът трябва да бъде до пациента в кабината и да направи всичко възможно да запази живота. Мястото на близките обаче не трябва да бъде в линейката и органите на реда е трябвало да се намесят, за да може жената да не се качва в линейката.

Бабата ми попречи да прегледам момиченцето от Сотиря, твърди спешният медик

Бабата ми попречи да прегледам момиченцето от Сотиря, твърди спешният медик

Той признава, че седнал до шофьора заради афектираната жена

Шефът на "Пирогов" още веднъж повтори, че медикът е направил възможното и ако проф. Балтов е бил на място, щял да каже, че "колегата е направил всичко възможно, каквото е могло да се направи".

Във връзка с допълнителните разпоредби към Закона за задължителното здравно осигуряване, проф. Балтов смята, че това е една стъпка към демонополизирането на НЗОК в т.нар втори пакет, който не е задължителен.

Той обясни, че в предложените промени пациентите ще имат възможността да изискват допълнителни процедури при тяхното лечение. Те ще включват три опции - по-добри битови условия, допълнителни грижи от страна на лекарския екип, както и избор на екип и лекар.

Проверяват Спешното в Сливен заради смъртта на момиченцето от Сотиря

Проверяват Спешното в Сливен заради смъртта на момиченцето от Сотиря

Бездействието на спешния екип е било фатално според близките на Кристин

По думите на Балтов държавните болници са против подобни мерки и смята, че всичко трябва да е регламентирано и урегулирано. "Проблем е, когато влезеш в частна болница и ти поискат 200 лв. В "Пирогов" сумата е 0 лв", посочи медикът.

Проф. Балтов очаква увеличение на финансирането към клиничните пътеки с поне 20%.

Припомняме, вчера д-р Недко Димитров обясни, че бабата на детето всъщност му е попречила той да окаже адекватна помощ на момиченцето, тъй като не е позволила на медицинския екип да доближи до нея.

Днес се събира комисията, която трябва да разгледа обясненията на спешните медици и да реши дали действията са били правомерни или не.