Окупацията на СУ пада от тази сутрин, съобщиха от Софийския университет. Днес (28 януари) е редовен работен и учебен ден, допълват оттам.

През изминалата нощ се проведоха преговори между хората в сградата на висшето училище, преподаватели в Алма Матер и представители на "Ранобудните" студенти.

След приключването на преговорите окупаторите са взели решение да  напуснат доброволно университета.

Инфантилна обществена реакция провали окупацията на СУ, смятат „Ранобудните"
Още...

Младежите, които са вътре, сега си събират багажа. "Те не успяха да издържат на напрежението", каза един от окупаторите пред "Нова телевизия".

Охраната отряза веригите на Софийския университет с клещи.

На входа на университета те обвиниха ректора проф. Иван Илчев, че е използвал преподаватели да им окажат натиск и те затова решили да спрат.

На излизане полицията им прибра личните карти за проверка.

Не сбогуване те обявиха, че се чувстват предадени от народа.

На страницата си във "Фейсбук" окупаторите заявиха, че са се надявали окупацията да вдигне хората, да привлече студенти, протестиращи, партии, всички за един общ, решителен протест срещу правителството и парламента, които според тях, а и мнозинството от хората в страната, били делегитимирани и вредни.

Не сме и помисляли да изпратим полиция в СУ, обяви проф. Илчев
Още...

"Не откликнаха достатъчно хора на тази наша инициатива, затова благодарим на всички, които са ни подкрепили, и излизаме, но продължаваме да работим заедно с всички, които споделят нашите искания за ОСТАВКА и нови избори", пишат окупаторите.

Те призовават всички демократични, опозиционни партии, протестни мрежи, организации, граждани да се обединят в общ фронт до предизвикването на нови избори. След това всеки да гласувал за партия по негов избор - този общ фронт не означавал задължителна следизборна коалиция или взаимодействие;

Окупаторите призовават всички протестиращи да се координират за провеждането на голям протест пред парламента. Те са убедени, че никой нямал право на бездействие в ситуацията, в която е страната в момента.

Борисов обвини ректора на СУ в политически пристрастия
Още...

Припомняме, на 24 януари вечерта Софийския университет беше окупиран от група около 20 души, които заявиха, че няма да допускат в сградата дори служители на администрацията.

Като ответна мярка ректорът проф. Иван Илчев сезира прокуратурата, в чиито правомощия е да разреши намеса на полицията. Правоохранителните органи обаче отказаха да се намесят.