Касабова Ще приемем законопроекта за изменения на конституцията най-късно до началото на декември, прогнозира след днешното заседание на парламентарната комисия нейният председател Камелия Касабова.

Според нея така едномесечният срок за "отлежаване" и писмени предложения на народните представители ще хванат и коледната ваканция и в началото на следващата година проектът ще може да мине през необходимите три четения в пленарна зала.

Министерски съвет ще представлява България в европейските институции
Около този текст се обединиха членовете на комисията и така елиминираха спора кой персонално - президентът или премиерът - да е българското лице пред Европа.
В конституционните текстове, регламентиращи отношенията на Република България с различните институции на ЕС, президентската институция отсъства.

"Препъникамък" в днешните обсъждания се оказа въпросът по кои европейски актове - по които МС ще е длъжен да информира Народното събрание - депутатите ще трябва да излизат със становище и за кои с решение, кои ще подлежат на разглеждане на ниво комисии, а кои задължително ще трябва да минават през пленарна зала.

Другият ключов проблем, заради който депутатите си отпуснаха още 1,5 месеца обсъждания, е спорът кои чужденци имат право да придобиват българска земя - всички или само гражданите на страни от ЕС, и каква точно земя може да им се продава.

Единственият въпрос, който трябваше да реши Конституционният съд, бе обикновено или Велико Народно събрание трябва да прави промените.
Той се произнесе и ние работим, коментира Камелия Касабова конституционносъобразността на разглежданите в момента поправки.