Симеон сочиОт 1992 година никое правителство не е могло да промени повтарящата се оценка, приета от ЕС, според която блоковете от 1 до 4 на АЕЦ не подлежат на модернизация на разумна цена. Въпросът отдавна е излязъл от техническата сфера и се е превърнал в политически.

Това заяви премиерът Сакскобургготски пред депутататите в Парламента, в присъствието на министрите Лидия Шулева, Георги Петканов, Николай Свинаров, Соломон Паси, Меглена Кунева, Милен Велчев и Милко Ковачев. Пълноправното ни членство в ЕС е главната цел на стрната, заяви още премиерът.Ние и нашите европейски партньори издигаме ядрената безопасност като исновен въпрос. Съществуват обаче съмнения за беопасността на малките блокове, посочи министър председателят, като посочи, че управляващите носят оттговорност за съдбата на българските граждани.

Симеон уточни, че позицията на правителството е да предизвика инспекция на реакторите, която да се извърши от страните членки на ЕС. Целта е да бъдат чути мненията на експертите за бизопасността на реакторите. Според премиера, по този начин България демонстрира, че е надежден партньор на ЕС. Симеон Сакскобургготски заяви още, че в резултат на депозираната в Брюксел българска позиция очакваме да затворим предварително глава “Енергетика” до края на тази година.

От своя страна лидерът на парламентата група на ОДС Надежда Михайлова попита какъв е смисълът на днешния дебат, след като вчера европейската комисия поздрави България за решението на кабинета за закриването на 3 и 4 блок.

Михайлова подчерта, че решението на правителството е отстъпление от ясни позиции и закриването на блоковете през 2006 показва неспособността на управляващите да защитят националния интерес. Михайлова подчерта, че това решение е и отстъпление от принципа за равно третиране на страните кандидатки. Тя посочи за пример решенията на две други страни кандидаткки за ЕС – Литва, която ще закрие централата си през 2009, но ще бъде поканена през 2004, и Словакия, която ще закрие своята централа през 2006 и 2008 и ще получи покана през 2004.

Управляващите се ангажират със зъкриването на блоковете през 2006, без да извоюват ангажиращи условия, което е равносилно на капитулация за България, заяви Михайлова.

Тя изрази надежда поне веднъж аргументите на опозицията да бъдато чути в пленарна зала, защото, според нея, става дума не за интересите на една партия, а на цялата нация.

Председателят на ПГ на НДСВ, Пламен Панайотов репликира упреците на Надежда Михайлова. Той обвини правителството на СДС, че с подписания меморандум през 1999 година, са предпоставили затварянето на блоковете без условия. Той не прие и становището на Михайлова, че страната ни не се третира равноправно с другите страни кандидатки и нарече изказването на лидера на СДС политиканстване.

Депутатът от ОДС Асен Агов обвини премиера, че подходът, който е избрало правителството, е погрешен.

Искате да получите дата в Копенхаген, но това няма да стане, заяви Агов. Тогава, какъв е пазарлъка? Кой ни гарантира, че ще влезем през 2007 година, попита още Агов и припомни на министър-председателя, че е бил освиркан от гражданите на Козлодуй при посощението му в града. Агов пожела праветилството да изпълни двете искания – живот за АЕЦ и членство в ЕС.