Симеон сочиСпоред премиера Симеон Сакскобургготски трябва да се сложи край на подслушването на политици и държавници. Той каза в кулоарите на Народното събрание, че тези неща са много неприятни във всяка една цивилизована страна. На въпрос дали трябва да има реформа в спецслужбите, премиерът отговори: “Може и това да дойде, трябва да се уеднаквим с другите държави”.

Запитан дали ще бъдат ускорени реформите в съдебната система, премиерът заяви, че ако можеше така да се ускорява, това е щяло да бъде направено отдавна.

На въпрос трябва ли да има промени в Конституциата във вразка с поканати ни за НАТО, Симеон Сакскобургготски отговори също с въпрос: “Днес ли ще я меним?”. По повод изказването на президента Георги Първанов, че разрешение за преминаване на чужди войски през България трябва да се дава само от парламента, министър-председателят коментира, че страната ни е парламентарна република и това не е предмет на сензация.

До края на годината се очаква да бъдат сключени договори по проекта за изграждане на летище “София”, за плана на втория маст над река Дунав и за изграждане на градски пречиствателни станции в Стара Загора и Димитровград. Това съобщи във времето за парламентарен контрол премиерът Симеон Сакскобургготски в отговор на въпрос на Евгени Чачев от ОДС за усвояването на средствата по европейските програми за финансиране ИСПА, ФАР и САПАРД.

Правителството предприема необходимите мерки максимално да се използват парите от европейските фондове. Усилията са насочени основно към подобряване на координацията между отделните ведомства.

Очаква се размерът на всички инвестиции по програма САПАРД да бъде над 200 милиона лева. Подготвени са мерки, които да дадат възможност на общините да подобрят инфраструктурата в селските райони.

По програма САПАРД досега са одобрени 272 проекта с обща стойност на инвестициите над 178 милиона лева.

В момента Европейският съюз предоставя на България безвъзмездна помощ на стойност 300 милиона лева. След приемането на пътната карта през следващата седмица в Копенхаген, се очаква да се увеличат значително финансовите средства за България, каза още премиерът.