Гранична полиция В посолството на Федерална република Германия ще се състои пресконференция по повод приключването на партньорския проект “Институционално укрепване на българската гранична полиция”. Това съобщи пресцентърът на МВР.

Проектът е по програма ФАР на Европейския съюз между Национална служба “Гранична полиция” и германската Федерална гранична охрана продължи 2 години.

През този период беше подготвен проект за Закон за охраната на границите и проекти за спогодби за гранично-полицейско сътрудничество с аналогични структури на съседните страни. Стартира план за оптимизиране структурата на НСГП, в рамките на който бяха реализирани пилотни проекти за българо-турската и черноморската граници.

Министърът на вътрешните работи проф. Георги Петканов ще получи техническо оборудване за НСГП. То ще бъде предадено по поръчение на министъра на вътрешните работи на Федерална република Германия г-н Ото Шили в присъствието на германската посланичка в България, г-жа Урсула Зайлер-Албринг. Радиокомуникационната техника /100 мобилни станции, 60 стационарни и 20 ретранслатора/ ще бъде връчена от г-н Юрген Бишоф, ръководен полицейски директор във Федералната гранична охрана.