Почти пълното припокриване на приоритетите на двете формации бе потвърдено от думите на Тошко Йорданов след продължилата около час и половина среща с представителите на "Изправи се! Ние идваме" в Народното събрание.

"Имаме еднакви виждания за съдебната реформа, за социалната политика. Има някакви детайли, разбира се, тъй като сме различни политически формации, но посоката е една и съща", обобщи резултатите от разговорите съпредседателят на ИТН.

Разговорите на експертно ниво между двете формации ще продължат, като ще бъдат сформирани междупартийни комисии по основните приоритети.

"Има такъв народ" е в правото си да преговаря с всички политически сили, отсече в отговор на журналистически въпрос Йорданов. Ако ДПС решат да гласуват за кабинета никой не може да ги спре, обясни от своя страна и Николай Хаджигенов. "Да отменим демокрацията ли", попита той реторично.

Важното обаче било следното - да няма фигури и влияние в новия кабинет нито на ДПС, нито на ексуправляващите.

В шеги, закачки и намерения за изчегъртване започна срещата между ИТН и Манолова

В шеги, закачки и намерения за изчегъртване започна срещата между ИТН и Манолова

Тошко Йорданов: Малко е шашаво да правим такава среща

А относно фигурата на бъдещия министър-председател - не били водени разговори за личности, отговори на въпрос на News.bg Мая Манолова. Отказа обаче да уточни обсъждана ли е фигурата на следващия премиер като профил и качества, а не като конкретно име.

След консултациите Манолова посочи, че е получено уверение от "Има такъв народ", че в кабинета няма да има участие и влияние от ГЕРБ и ДПС. Ще бдим да няма влияние на ГЕРБ и ДПС над следващия кабинет. Хората искат правителство на промяната, което да е почтено, без влияние на икономически и олигархични кръгове и което да се заеме с решаването на проблемите на българските домакинствата, заяви тя.

Ревизията трябва да бъде политика, която следващият кабинет да продължи, защото хората вече не могат да търпят корупцията. Очакват да се носи отговорност от тези, които отклониха и участваха в разхищението на милиарди левове народни пари, подчерта тя.

Да видим коя парламентарна група няма да подкрепи преизчисление на пенсиите, съдебна реформа или ревизиране на сметките за ток, парно и повишаването на цената на водата. Няма страшно да няма плътна подкрепа в парламента. Очакването на гражданите е ГЕРБ и ДПС да не участват по никакъв начин в управлението. По този начин и следващият кабинет ще може да предлага решения, които да се приемат добре и да не може да има възражения, категорична бе тя.