ВитошаПриродозащитният информационен център на Природен парк “Витоша” чества 5 години от откриването си. Събитието е част от инициативата на българското правителство “БългарияДА – Това е моята природа!” под патронажа на премиера Сакскобургготски.

В честването ще вземат участие Долорес Арсенова - Министър на околната среда и водите, Дебра МакФарланд – Директор на мисията на Американската агенция за международно развитие – България, Гергана Благиева - Директор на РИОСВ –София, Димитър Вергиев – Директор на ИАОС, представители на Столична община, на всички организации и партньори, имащи отношение в изграждането, управлението и стопанисването на Посетителския център, неправителствени организации, училища.

Министър Арсенова ще открие сбирка от минерали, събирани на територията на парка. В програмата са предвидени забавни състезателни игри, викторина и изненади за всички участници.

Съществуващата в Центъра постоянна ЕКСПОЗИЦИОННА ПЛОЩ предлага информация за всички височинни зони на планината започваща от подвитошките селища до най - високата и точка - Черни връх, за традициите и обичаите на населението, живеело в околните райони, за уникалното биоразнообразие на Витоша, кои са защитените видове, как изглеждат местообитанията на дивите животни в околностите на големия град и още много любопитни факти.

Експозицията е обогатена с богата сбирка от над 50 вида и разновидности минерали събирани на територията на Витоша и “Кът на билката “ – предоставящ хербариен и снимков материал на най-често срещаните билки на територията на парка.

Посетитeлският център “Витоша” е първия природозащитен, образователен и информационен център на защитена територия в България, наричан за кратко (и по аналогия с приетото по света понятие) “Посетителски център”.

Витоша е първият парк на Балканския полуостров и един от най-старите паркове в Европа. Обявен е за защитена територия през 1934 г. Паркът е обявен за сайт с европейска консервационна значимост, съгласно общоевропейската програма CORNIE /Coordination of information on Environment/.

В границите на парка са обявени два резервата – резерват “Бистришко бранище” и резерват “Торфено бранище”. “Бистришко бранище” е един от първите резервати в България обявен през 1934 г., едновременно с обявяването на Природен парк ”Витоша”. През 1977 г. е обявен за Биосферен резерват по междуправителствената програма “Човек и биосфера”- МАВ към ЮНЕСКО. Резерват “Торфено бранище” е обявен през 1935 г. В резервата се съхранява най-значителният за България комплекс от високопланински торфища, както и свързаната с тях мъхова и друга влаголюбива растителност.

Решението за изграждане на Посетителски Център, е взето по повод 60–та годишнина от обявяването на парк Витоша за защитена територия. Изграждането му е един от първите проекти, реализирани от USAID и Националната паркова служба на САЩ в България, със съдействието на Министерство на околната среда и водите и Столична община.