В бизнес-хотел “Варна” във Варна, ще се проведе първата среща във връзка със стартирането на пилотна интегрирана схема за регионално развитие в Североизточен район.

В нея ще участват представители на Изпълнителна агенция – Програма ФАР към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, експерти от Министерството на труда и социалната политика, от Министерството на икономиката, представители на Областните администрации и общини от Североизточния район за планиране и др.

Общата стойност на грантовата схема, чрез която ще се финансират проекти за оптимизиране на бизнес средата и производствения сектор, за развитието на човешките ресурси и инфраструктура в Североизточния район за планиране е 5.47 млн. евро, съобщава пресслужбата на Министерски съвет.

На форума ще се дискутират темите за ролята на регионалните власти в управлението на грантови схеми и проекти, финансирани от фондовете на ЕС; укрепването на административния капацитет на местно ниво, създаването на механизми за по-добро взаимодействие с централните институции.

На срещата ще се обсъждат идеи с представители на институции и организации от Североизточния район за планиране, с цел идентифициране на нуждите, които да бъдат предложени за финансиране от предстоящата схема за безвъзмездна помощ.