В последно време проведох срещи с почти всички парламентарни групи във връзка със стратегията за образование и почти всички показаха своята подкрепа.

Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев след заседанието на ПГ на НДСВ, на което той представи проекто-програмата за развитие на средното образование до 2015 година. Той подчерта, че на поканата му за срещи-разговор са отказали единствено от ОДС и ДСБ.

Във връзка с обсъждането на програмата Вълчев каза, че е имало резерви по въпроса дали основното образование да се завършва след 7 клас.

Припомняме, проектът предвижда основното образование да приключва след 7 клас. В мотивите се казва, че преместването на VІІІ клас в гимназиалната степен не би нарушило общата логика, философията и структурата на учебните програми за V-VІІ клас, тъй като VІІ клас в много отношения се оказва граничен.

В VІІ клас се поставят само основите на тематичния курс на природните науки (физика, химия, биология), а в гимназията се разширяват и задълбочават знанията. По български език в VІІ клас се завършва цикълът на систематичното овладяване на книжовноезиковата норма, а по литература се приключва цикълът на класическото обучение и се въвеждат основни литературнотеоретични понятия.

Няма да има формална забрана за маломерни паралелки, съобщи още образователният министър, при положение, че в програмата се посочва изискване за минимум 18 и максимум 26 ученика в клас.

От НДСВ заявиха, че подкрепят изцяло стратегията за развитието на образованието.

Предстои жълтите да формират работна група за обсъждане на промени в закона, за да бъде подпомогнато българското образование.

В последно време се занимавам с окръжности и квадрати, така че не разбирам от обръчи, заяви министър Вълчев, помолен да коментира изказването на лидера на ДПС Ахмед Доган че обръчът от фирми е полезен.