Темида Все още продължава проверката за двойното гражданство на премиера Сакскобургготски, финансовия министър Велчев и министъра на транспорта и съобщенията Пламен Петров. Това заяви пред news.bg прокурорът Манчев - шеф на върховна касационна прокуратура.

Скандалът ибухна преди броени дни, след като в публичното пространстово стана известно, че министрите имат двойно гражданство.

Въпреки оповестяването на пресконференция, на която главният прокурор Филчев трябваше да отговаря на журналистически въпроси, той за пореден път се скри от медиите.

Пресконференцията се състоя след прокурорски съвет, който се организира два пъти годишно и на който беше оповестен доклад на обвинителите в страната за борбата с корупцията. Докладът ще бъде обявен публично след десет дни.

Все пак бяха изнесени някои данни от текста - 2253 дела са заведени за миналата година по обвинения в корупция. Осъдени са 434 души. За подкуп от 1 юли 2000 г. до 30 август 2002 година са внесени 61 обвинителни акта срещу 68 души.

Образувани са 64 дела в банковата, финансовата и кредитната система. Вече са произнесени присъди, от които 12 са осъдителни и две са прекратени, поради липса на данни за извършено престъпление.

За престъпления, свързани с приватизационни сделки след 1995 година, са направени 130 проверки, като в 60 от случаите има данни за престъпление и са образувани наказателни поризводства. Сред цитираните случаи са “АК “Балкан”, “Каолин”-Асеново, Челопеч-Арсенал, “Елените”, части от “Слънчев бряг” и др.

Трима прокурори от Върховна касационна прокуратура работят по пътните грабежи и делата са заведени на специален отчет. Разследването се ивършва от НСЛС, работи се по 7 дела, като е произнесена присъда в Пловдив.

Нито един от сигналите за корупция, постъпили в прокуратурата, не е дошъл от междуведомствената комисия, с председател министъра на правосъдието А. Станков. Повечето от сигналите са постъпили от граждани и от медиите. Прокурорите се оплакаха, че са последните, които научават за готвените промени в НК и НПК, и че разбират за тях от медиите.