парламентДепутатите започнаха обсъждането на първо четене на два законопроекта за промени в Кодекса за задължителното обществено осигуряване, внесени от Емилия Масларова и народни представители от левицата, както и от Министерски съвет.

Промените, предложени от депутатите от Коалиция “За България”, предвиждат промяна в точковата система, чрез което да се регламентират три основни принципа – пенсиониране над определена възраст, задължително осигуряване и възможност за ранно пенсиониране.

Предлага се да се създаде твърд праг, над който лицата задължително да получават пенсия - при възраст 65 години, при достигнат 15 години осигурителен стаж, от които 12 години действителен. Преди навършване на 65 години хората да имат право да се пенсионират, ако сборът от продължителността на осигурителния стаж и възрастта е еквивалентен на 100 точки за мъжете и 90 точки за жените.

Пенсия да се дава и при 94 точки за мъжете и 82 за жените, предлагат левите. Условието е хората, на които не им достигат точки, да получават намалена пенсия, като за всяка липсваща точка се отнемат по 2 процента от пенсията.

Според вносителите, липсата на необходимия брой точки всяка година лишава около 60 000 души от правото да получават пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо, че имат над 25 – 30 години трудов стаж.

Правителственият проект въвежда минимален месечен размер на осигурителния доход за основните икономически дейности и групи професии. Предлага се промяна в начина на изчисляване на осигурителния стаж. Въвежда се административно-наказателна отговорност за длъжностни лица, които разрешават изплащането на заплати, без да са внесени осигурителните вноски.

В проекта на Министерски съвет се предвижда още увеличаване на минималния капитал на пенсионно-осигурителните дружества от 3 на 5 милиона лева, за да се създадат по-големи гаранции за финансова стабилност.