Вътрешната комисия на парламента прие промени в няколко закона свързани с дейността на Държавна агенция „Национална сигурност"  (ДАНС).

Поправките са в закона за МВР - във връзка с контрола на радиочестотния спектър и налагането на административни наказания, в Закона за специалните разузнавателни средства е уточнена процедурата за даване на разрешения, в закона за защита на класифицирана информация и закона за пребиваването на чужденци в България също се правят козметични промени.

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов поясни, че в закона за ДАНС е записано, че агенцията ще може да иска използване на специални разузнавателни средства (СРС).
А това, което днес е променена е коректното - „председателят на ДАНС да дава разрешение след санкция на съдебната власт, а искането да се прави от негови подчинени, защото не може председателят хем да иска разрешения, хем сам да ги дава".

Атанасов каза още, че е одобрена и промяна в закона за Консултативния съвет по национална сигурност, където се предвижда на заседанията да присъства и председателя на ДАНС.

Припомняме, съветът се свиква от президента на Републиката и по Конституция. В него влизат председателят на Народното събрание; министър-председателят; министърът на отбраната; министърът на вътрешните работи; министърът на външните работи; министърът на финансите; началникът на Генералния щаб на Българската армия; по един представител от всяка парламентарна група.

Атанасов обърна внимание, че днес за втора седмица вътрешният министър Румен Петков не се е явил на заседанието на парламентарната комисия, на което е трябвало да докладва по въпроса за разпространението и търговията на синтетична дрога.

Според Атанасов парламентът за Румен Петков не е институция, на която трябва да дава обяснения.
Явно преди вота (утрешният вот на недоверие, бел.ред.) управляващите не искат да дават никаква информация, коментира Атанасов.
Той съобщи, че днес няма да има заседание на комисията „Куйович", защото нито една от институциите, от които миналия път беше поискана информация не я е изпратила.

По думите на Атанасов Румен Петков смята,че не трябва да изпраща информация, за да не отваря устата на опозицията преди вота.

Атанасов каза, че е искал да зададе на вътрешния министър един въпрос и тъй като той не е дошъл, го отправи чрез медиите - „Искам да го попитам той познавали се с братя Галеви от Дупница и ако се познава с тях някога обсъждал ли е конкретни кадрови решения в МВР".