Ние сме категорично за отпадане на депутатския имунитет, заяви пред народните представители Елеонора Николова след гласуване на третите промени в Конституцията.

Тя подчерта, че ОДС е направил компромис с гласуването на промените в НПК, без да са направени конституционни реформи.
Николова подчерта необходимостта от децентрализацията на общините, за да могат те да изпълняват ангажиментите си пред гражданите.

На този етап правосъдната ни система не се справя с възложените й отговорности, категорична е тя.
По думите й ВСС не е способен да се справи със структурните реформи в съдебната система.

Не подкрепихме третата поправка в основния закон заради липсата на коструктивен диалог от страна на управляващото мнозинство, допълни Елеонора Николова.

Тя каза още, че БСП, НДСВ и ДПС са пренебрегнали чл. 27 от Закона за съдебната власт, който изисква висшите магистрати да представят обобщен доклад за работата на съдебната система през годината.

Възможността за освобождаване на висшите магистрати от ВСС и НС създава риск от политическо влияние върху тях, смята Николова.
Според нея поправките в Конституцията са могли да бъдат по-убедителни и да донесат положителна оценка на европейските експерти по глава 24 „Правосъдие и вътрешен ред”.

Прието е при промени в Конституцията да се пие шампанско. Аз предлагам да изпием по чаша вода, каза Елеонора Николова от ОДС.

Във връзка с последната й реплика, след края на процедурата парламентарният шеф Георги Пирински, канейки депутатите на чаша шампанско по случай третите промени на Конституцията, отбеляза, че който иска може да пие и вода.

Екатерина Михайлова от ДСБ от своя страна подчерта, че тъмносините са гласували против измененията в Конституцията на първо, второ и на трето четене, тъй като според тях приетите текстове не решават проблемите на обществото.

Против сме, че не отпадна депутатския имунитет. Някои народни представители се уплашиха да останат без тази привилегия, каза Михайлова.
Тя уточни, че ДСБ са гласували против и защото съдът не бе отделен от органите на досъдебното производство.

Българският съд попада под финансова зависимост от волята на изпълнителната власт, подчерта Екатерина Михайлова.

Призоваваме президента да поеме отговорност и да сезира Конституционния съд за вредните текстове в Конституцията, заяви тя и определи третата поправка в основния закон като „саката конституционна поправка”.

Чрез този ялов няколкомесечен дебат за промените в основния закон на България се отлагаше решението на истинските проблеми на хората, заяви Павел Шопов от Атака. Той бе един от малкото, присъстващи в залата депутати от Атака.
Според него началото на промените в Конституцията е било идея на американския посланик у нас Джон Байърли.

Процедурата за промените в основния закон е втвърдител за оцеляване на коалицията, която е в перманентна криза, категоричен е депутатът от Атака.
Той обвини парламентарната група на БНС – подкрепили промените - че работят за управляващите.

Ахмед Доган ще е първия, който ще се възползва от нескопосаните поправки в Конституцията, предупреди Шопов.
В България с всеки изминал ден се надига вълна, все по-могъща и страховита и тази вълна ще ви помете, заключи той.