Протестът
Официалното разрешение е да се проведе протестен митинг в столицата на 14 януари от 11 до 18 ч. на пл. „Народно събрание"

14 януари ще бъде ден на обединен граждански протест, обявиха от Инициативния комитет на студенти, неправителствени и браншови организации на пресконференция в БТА.

„Обявяваме 14 януари за ден на обединен граждански протест, защото сме народ с вековна традиция и история, защото няма да търпим безнаказано да избиват приятелите ни.
Стига мизерия, стига корупция, искаме обновление, искаме шанс искаме да живеем нормално", заяви Борислав Сандов от Сдружение за развитие и обществен контрол на студентските общежития на пресконференция под надслов „Съединението прави промяната".

От сдружението са изготвили декларация, която ще бъде внесена в Народното събрание по време на протеста.

В текста на декларацията се посочва, че „години наред живеем в страната на мафията, беззаконието. Няма да сме роби на управниците ни; те са наши служители, които ние избираме, ние определяме и сменяме".

„Нашето право на контрол ще упражним на улицата", категорично заявяват организаторите в декларацията, която съдържа и 17 конкретни искания.

Сред исканията са изплащане до края на януари на директните плащания за площ на всички земеделски производители, намаляване на срока за изплащане по одобрен и изпълнен проект по програмите на ЕС от 4 на един месец, промени в общата селскостопанска политика.

Иска се още внесеният проектозакон на закона за горите в този му вид да бъде отхвърлен, както и да не се позволява продажбата на държавни гори и да се въведе 20-годишен мораториум върху продажбата на горите.

При строителството на ски писти и лифтове - да се изключват териториите от защитените зони на НАТУРА 2000, правителството да наложи мораториум върху строителството върху защитени територии, докато не се приеме Стратегия за туризма.

Да се приеме стратегия за научните изследвания, която да бъде изготвена с участието на студенти и специалисти. Иска се приемане на Закон за студентската автономия, незабавен одит на спортните и почивни бази, модерни библиотечно-информационни библиотеки, самостоятелно полицейско управление на студентските градчета, за служителите на реда - подобрени условия на труд и заплащане.

Протестиращите поискаха още смяна на политическата система, а не смяна на управляващите лица; прозрачно управление и пряк граждански контрол. Те призоваха и за обединение на народа и категорично отхвърлиха всякаква дискриминация.

Качествено обучение, сигурност и нормални условия на живот на студенти и преподаватели, незабавен одит и разследване на нарушенията свързани с университетска собственост, общежития, спортни съоръжения и територия на университети, поискаха организаторите на протеста.

По време на пресконференцията стана ясно, че желанието на протестиращите е проявата да има възпитателен характер както за управляващите, така и за обществото.

Протестите ще научат властта и управниците да бъдат по-близки до проблемите на хората и да не се чувстват над всички останали, но и да научат българите да упражнят конституционното си право да изразяват несъгласието с управлението.

„Ние сме тук, за да наложим граждански натиск и контрол. Ние сме категорично против промените в Закона за митингите, които парламентът обсъжда. Промените целят да забранят конституционното ни право на протест", заяви Андриана Иванова от Сдружение за развитие и контрол на студентските общежития и столове.

Организаторите потвърдиха, че са провели разговори и с пенсионерски организации и заявиха, че всички, които не са доволни от сегашното управление, са поканени на протестния митинг. Те от своя страна изразиха подкрепата си към стачкуващите за програмата „Ин витро", полицаи, лекари, учители, таксиджии, пенсионери и журналисти.

По повод спекулации в общественото пространство, организаторите заявиха, че не са имали срещи с представители и агитки на футболни клубове, които биха могли да предизвикат безредици по време на протеста в столицата. Футболните фенове обаче също биха могли да се включат в протеста, но единствено като граждани. 

По повод коментари, че лидерът на ДСБ Иван Костов е изразил своето съгласие с протестиращите и е заявил, че също ще се присъедини към тях, организаторите категорично заявиха, че няма да дадат трибуна на политици.

„Нямаме никакви политически искания, няма да позволим някой да яхва тази гражданска вълна и няма да допуснем да бъдем използвани от нито една политическа сила", посочиха протестиращите.

Организаторите потвърдиха също, че са осигурили собствена охрана за опазване на реда, има назначени коменданти, които ще следят за маршрута.

Днес стана ясно, че те имат официално разрешение да проведат протестен митинг в столицата за 14 януари от 11 до 18 ч. на пл. „Народно събрание".

Очаква се протести по същото време да има и в Пловдив, Бургас, Варна, Свищов и други градове от цялата страна.