Днес от 11 часа инициативният комитет ЗА демонтиране на паметника на съветската армия в София организира шествие с плакати около паметника.

С този символичен акт се отбелязват 14 години от гражданските протести пред Народното събрания, през януари 1997 г., довели до оставката на едно от най-разрушителните и опустошителни за България управления, обясняват организаторите.

Днес мястото на протеста е пред паметника, който остава все още най-големия символ на комунистическата пропаганда и лъжа.

Инициативният комитет смята, че паметникът е построен в чест на съветската армия, която в момента на навлизането си на българска територия е в състояние на война с България (обявена на 5 септември 1944 г.). Т.е. от международно-правна гледна точка съветската армия е окупатор. Монументът изразява окончателната победа на комунистическа партия над Горянското движение, като чрез изграждането му публично легитимира и признава външния фактор, който на практика й осигурява победата.

Национално движение "Че Гевара" протестира срещу демонтирането на Паметника
на Съветската армия.

Днес от 10:30 ч. пред Паметника на Съветската армия в Борисовата градина Национално движение "Че Гевара" организира мирен контра-протест срещу поредния опит за затриване на българско културно наследство, съобщават организаторите на протеста.

Контра-протестът е подкрепен от Съюзът на Комунистите в България, Българската левица, Българският антифашистки съюз, всички други леви организации в страната и представители на Младежкото обединение на БСП.