Преговорите между синдикатите и ръководството на "Мини Марица-Изток" отново се провалиха, съобщи БНР. В срещата взе участие заместник-министърът на икономиката Иво Маринов, който е и председател на борда на директорите на дружеството.

По информация на Валентин Вълчев от КНСБ,  работодателят не е направил нови предложения, а е представил  старите идеи от 5 януари. Поради тази причина синдикалистите са отказали да ги обсъждат. 

Едното предложение е за отпускане на 500 хиляди лева, които да бъдат раздадени според персоналното участие в производствения процес, а другото - всеки да получи по 250 лева допълнителен бонус към коледните премии.

Синдикатите са запознали заместник-министър Маринов с нарушенията на колективния трудов договор като неизплащане на допълнително здравно осигуряване, липса на безопасни и здравословни условия на труд и работно облекло, създаване на корпоративни управления и промени в щатното разписание. Следващият кръг от преговори преди ефективната стачка, обявена за 14 януари, ще се проведе в четвъртък.  

Тази сутрин миньорите от „Марица-Изток" проведоха едночасова предупредителна стачка заради спора между синдикати и работодател за размера на празничните бонуси.

Изпълнителният директор Евгени Стойков е категоричен, че всички дължими суми са изплатени. Т ой прогнозира, че при ефективни стачни действия загубите на предприятието може да достигнат до 3 млн. лв. на ден.