Държавните психиатрични болници са изправени пред опасността от затваряне. Министерството на здравеопазването е орязало с 15% и без това малките им бюджети.
На фона на увеличаващия се брой на хора с психични проблеми, българите могат да останат без единствените места, където да потърсят помощ безплатно.

В психиатричната клиниката в Суходол, където се лекуват наркозависими и алкохолици в момента има малко повече от 30 човека, информира БТВ.

Те се борят с проблемите си с помощта на лекарите в мизерни условия. В края на миналия месец директорът на болницата Соня Тотева разбира, че парите за клиниката са орязани с 100 000 годишно.
 
"Това са едни безкрайно драстични мерки. Аз не казвам, че държавните психиатрични болници извършват перфектна работа, но всъщност населението ще остане без една безплатна помощ за психичноболните. Да не говорим за алкохолиците и наркоманите, чийто брой расте прогресивно", заяви доц. Соня Тотева.

Според нея държавните психиатрии ще бъдат принудени да затворят, тъй като няма да могат да изкарат зимата с останалите им пари.

"Държавните психиатрични болници са второстепенни разпоредители и ние не можем да взимаме пари от удостоверение или прегледи, което се прави от другите болници, които са търговски дружества", допълни доц. Тотева.  

От Министерството на здравеопазването казаха, че намаляването с 15% е във връзка с решение на финансовия министър Симеон Дянков за съкращаване с тези проценти на разходите на държавните ведомства.

По тази тема здравният министър Божидар Нанев е провел разговор с Дянков, който го уверил, че няма да има съкращаване на бюджетите на психиатричните клиники и ще се търсят пари за покриване на вече отрязаните суми.

Въпреки че бюджетът на ведомството до края на годината е съкратен с 15%, това няма да се отрази на финансирането на психиатричната помощ, категорични са от здравното министерство.