Над 500 работници от акционерното дружество “Захарни заводи” в Горна Оряховица ще протестират следващата седмица в София, ако не бъде осигурена суровина за производството в тяхната фирма.

Това се казва в декларация, изпратена от синдикатите в дружеството до вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева и до министъра на финансите Милен Велчев, съобщава БНР.

Припомняме, при разпределението на държавната квота за внос на тръстикова захар за 2005 година горнооряховските заводи получиха само една десета от квотата и поради липса на суровина за преработка през февруари ще трябва да бъдат съкратени половината от заетите 1100 души.

Ръководството на завода предложи варианти за изход от ситуацията и настоя министрите спешно да вземат мерки за решаване на проблема. От общината предупредиха, че тези съкращения ще повишат безработицата в района с 10% над средната за страната.

Ако до края на седмицата не се направят реални стъпки за осигуряване на суровина, ще протестираме на 18 януари пред Агенция “Митници” в София, чиито служители попречиха фирмата да получи исканата част от квотата за внос на захар и пред Министерството на финансите, предупредиха синдикатите в декларацията.