Долна Митрополия Частната рафинерия за олио "Шротекс" в Долна Митрополия, в която при експлозия на 1 ноември загинаха четирима души, не е била регистрирана в районната инспекция по труда - Плевен. Това показа проверка на Главната инспекция по труда.

Инцидентът е възникнал към 11.30 часа в резултат на неконтролирано изтичане на големи количества ескракционен бензин от техническото оборудване.

Нарушени са и изискванията на Закона за здравословни и безопасни условия на труд - в Областната инспекция по труда в Плевен не е подадена декларация за вида и характера на производствената дейност в предприятието, за условията на труд, за рисковите фактори и мерките срещу аварии и злополуки. Цехът за екстракция на растително масло не е приет и не е въведен в редовна експлоатация съгласно изискванията на Закона за устройство на територията, сочи проверката на инспекцията.

Липсват документи, които да отразяват периодичните проверки на рисковото технологично оборудване. В производствените цехове за екстракция не е имало необходимата вентилация и сигнализация. Проверката е показала също, че използваните в цеха шлосерски инструменти не са били от неискрообразуващ материал.

На управителите на "Шротекс" Евгени Вълков и Слави Михайлов са съставени актове за нарушения по трудовото законодателство.