Дестилериите, преработващи розов цвят, се разбраха на тричасова среща с министъра на земеделието Румен Порожанов да изкупят максимално възможно количество розов цвят.

Това стана ясно след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати, съобщават от ведомството.

Порожанов отпуска на розопроизводителите държавни пари по "де минимис"

Порожанов отпуска на розопроизводителите държавни пари по "де минимис"

Работят в посока Закон за розата

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество, дори и надвишавайки производствените си капацитети.

В момента повечето дестилерии работят на максимални обороти като изпълняват договорите си с регистрирани производители. При възможност и свободен обем те поеха ангажимент да изкупят и още количества, се допълва в съобщението на министерството.

Всички се обединиха, че проблемите тази година са вследствие от свръхреколта от розов цвят, която се дължи на ръст на насажденията с 22% за последните 2 г. и добри климатични условия. Освен това има и значителни количества непродадено розово масло от миналата година. Това е довело и до натиск върху изкупните цени и намалението им спрямо предходни години.

Снимка 357648

Източник: Министерство на земеделието

Порожанов отбеляза, че министерството не може да определя изкупни цени, но апелът му към преработвателите е да покриват себестойността и не по-малко от минимална печалба за производителите.

Протестиращи розопроизводители блокираха пътя Пловдив - Карлово
Обновена

Протестиращи розопроизводители блокираха пътя Пловдив - Карлово

Протестната блокада образува километрични задръствания на пътя

За да бъдат подпомогнати стопаните в кризисната ситуация, ще бъде отпусната и държавна помощ "де минимис". Тя обаче може да бъде предоставена само на регистрирани земеделски производители.

Всички участници в срещата се обединиха за нуждата от регулация по веригата на производството и преработката на рози. За целта предстои да бъде подготвен законопроект за розата, който да бъде приет с максимален консенсус от всички политически сили в Народното събрание.

"Извод от срещата в Министерство на земеделието, горите и храните е, че розопроизводителите са трябва да се върнат назад към форми на АПК и ТКЗС - добре, но това в дългосрочен план. Утре малките розопроизводители, които имат по няколко декара земя, без да са регистрирани като земеделски производители, остават без грижа от държавата".

Това заяви след срещата народният представител от ПГ на "БСП за България" Веска Ненчева, информират от пресцентъра на партията.

Тя добави, че тези малки производители са млади семейства, хора на по 25-30 години, които са започнали да обработват земята и са закупили рози преди една или две години и разчитат цвета им да бъде изкупен, за да се прехранват.

"Младежите вече обмислят догодина да не се занимават с отглеждането на розови масиви, защото няма сигурност. Дано не потърсят тази сигурност извън България. С бездействието си обаче държавата ги кара да захвърлят този поминък и да напуснат родните си места", категорична бе тя.

Народният представител добави още, че срещата е протекла в назидателен дух от страна на розоварите, а кметовете на населените места, в които розопроизводството е основен поминък са останали без отговори на своите въпроси.