Пивоварната "Леденика и ММ" и имоти за 6 млн. лв. на покойния Михаил Михов, известен като Мишо Бирата, ще бъдат разпродадени за покриването на дълговете на бизнесмена, пише "24 Часа".

От съобщение в Търговския регистър става ясно, че пивоварната е заложена срещу кредит в СИБАНК и тя е пристъпила към усвояване на залога. От банката отказаха да съобщят какъв е дългът. Заложени са машините на пивоварната и марките бира "Леденика" и ММ.

Имоти за 6 млн. лева пък е запорирал съдия-изпълнител в Русе. Сред тях са хотел "Дунав плаза" и бившата резиденция на Тодор Живков "Липник" край града. Причината за запора е заведено дело от Банка ДСК срещу "Хотел мениджмънт", чието притежание са имотите.

Собственик на фирмата бе Михаил Михов. След смъртта му през март миналата година бизнесът беше наследен от вдовицата му Ева Михова. Във връзка с делото на Банка ДСК има и още две фирми съдлъжници, чието имущество също е възбранено, твърдят запознати.

"Хотел мениджмънт" притежава около 60 имота в Русе и региона. Сред тях са непродадени апартаменти в търговския комплекс към хотел "Дунав" в центъра на града, голяма част от магазините, включително и помещението, където се намира "Била". Сред тези имоти е и терен на брега на река Дунав край град Мартен, закупен от Михаил Михов. Приживе бизнесменът имал намерение да го превърне в развлекателен комплекс, коментират негови приближени.

Сега предстои оценка на движимото и недвижимо имущество от вещи лица. След като тя приключи - вероятно до седмица, имотите ще бъдат включени в регистъра на публичните продажби и качени на сайта на камарата на частните съдебни изпълнители.

Изпълнителният директор на "Дунав плаза" Георги Милчев потвърди, че става дума за изискуеми 6 милиона лева. Помощниците на частния съдебен изпълнител дори искали да запечатат хотела и да се отменят всички направени резервации, но от фирмата се преборили това да не стане.

От там коментираха още, че според тях действията на банката били незаконни, защото забавянето от страна на фирмата било само с месец и половина за дължими 17 000 лева от лихви. Освен това кредитът бил обезпечен с ипотеката на лятната градина на хотела, 50 магазина и 21 апартамента, намиращи се в търговския комплекс "Дунав". В момента от фирмата са готови да оспорят действията на частното производство, като подадат жалба в Русенския окръжен съд. От банката кредитор коментираха, че са спазили закона, а според него към запориране се пристъпва след три месеца необслужван кредит.

Потърсена по телефона, вдовицата на Михов и собственичка на хотела Ева Михова отказа да коментира случващото се с имотите. От известно време тя е вчужбина и не движи пряко делата на фирмата на съпруга си. През лятото Ева Михова бе поръчала вътрешен одит на всички дейности в холдинга с цел да го изправи на крака и да го направи по-ефективен в печалбите.

От администрацията на "Леденика и ММ" във Варна пък заявиха, че нямат информация за запорите. Фирмата се помещава в бившия бирен завод, който сега е превърнат в складове и цехове за дребни производства под наем.

На телефоните на бившия винзавод във Варна, който също е собственост на фирмата на починалия Михаил Михов, също не бяха чували за запор на административната сграда, която единствено остана непродадена. "Всички фирми тук сме под наем и нямаме никаква представа какви са историите с имотите на нашите хазяи", казаха от дистрибутора на пиво "Стоилови" ЕООД.