православиеДиректорът на дирекция “Вероизповедания” на Министерския съвет доц. Иван Желев предаде на председателя на Софийския градски съд Емил Марков регистъра на регистрираните вероизповедания и техните устави, съобщи правителствената информационна служба.

С това беше изпълнено изискването на Закона за вероизповеданията, който определя едномесечен срок за предаването на документите на съда. Изискването не се отнася до Българската православна църква, която е изразител и представител на традиционното вероизповедание в Република България – източното православие.

Законът предвижда съдът да впише служебно в закрито заседание регистрираните вероизповедания, които заедно с БПЦ са 31.

Регистрацията на нововъзникващите религиозни общности вече ще се извършва само по съдебен ред, като по този начин напълно ще се изключи възможността за намеса на държавата във вътрешната организация на религиозните общности и религиозните институции.

Законът за вероизповеданията беше приет от Народното събрание на 20 декември 2002 г. и е публикуван в броя на “Държавен вестник” от 29.12.2002 г. С него беше отменен Законът за изповеданията от 1949 г., който регламентираше регистрацията на изповеданията и утвърждаването на техните устави да става с акт на Министерския съвет.

Часове след като доц. Желев предаде регистъра на шефа на Софийски градски съд, стана известно, че Конституционният съд е образувал дело по искане на група народни представители, предимно от ОДС, срещу текстове от Закона за вероизповеданията. Според вносителите, определени текстове от приетия закон противоречат на Конституцията, на Европейската конвенция за защита на правата на човека и на Международния пакт за граждански и политически права на ООН.