Древен град от ранноримската епоха откриха археолози край село Горско Абланово, община Опака.

Открита е и уникална, непозната досега бронзова фигура на патица, както и сребърна фибула, която е петата публикувана в българските историческите хроники.

Каменните основи на неукрепеното римско селище са добре запазени.

Разкрити са на 30-тина сантиметра от повърхността, въпреки усилената стопанска дейност върху земеделския терен, предаде БНТ. Над тях е имало стени от кирпич и дървена конструкция.

Над 70-те броя находки говорят за две варварски опожарявания.

"Обитаването е започнало най-късно през първата половина на ІІ век и вероятно през втората половина на същия ІІ век е пострадало, за което свидетелстват множеството намерени монетиот времето на Марк Аврелий, силно горели", каза ст.н.с. д-р Сергей Торбатов - археолог в Национален археологически институт към БАН.

Материалите показват, че тук са живели заможни хора и войници, уволнени от римската армия. Археолозите са се натъкнали на поразяващо разнообразие на номинали на бронзови и сребърни римски монети.

Те са предимно от III век, от времето на династията на Северите. Най-ценната находка обаче е фигурата на патица, която е била използвана за вътрешна декорация.

"Досега от българските земи не са известни фигури с изображение на този вид птици. Тепърва ще трябва да проверим материалите в световен мащаб да видим дали наистина ние не сме попаднали на уникат", допълнид-р Торбатов.

Историците предполагат, че древният римски полис е бил разположен на огромна площ от близо 500 декара и проучването му ще отнеме години.