празна сградаНе едно “селище – призрак” е открито при първото официално преброяване от 13 години насам на руското население, предадоха руските осведомителни агенции. Това са регистрирани като населени места селища, но в тях вече не живее никой. Най-много изоставени селища има в северна Русия и Далечния изток, показват първите данни от преброяването.

Отчетеното намаляване на хората в страната е очаквано и потвърждава предварителните мрачни прогнози, пише ntvru.

ПутинРуската държавна телевизия “Първи канал” засне как президентът Владимир Путин и съпругата му Людмила попълват въпросника за преброяването на населението в резиденцията в Ново Огарьово.

В началото преброителката е била видимо смутена, след като е трябвало да му зададе въпроси от типа дали говори руски. Путин отговорил утвърдително. На въпроса какво е висшето му образование той казал "висше", а на въпроса какъв пост заема в своето "предприятие" Путин отвърна "президент на федерацията". Самото "предприятие" на руския президент пък се занимавало с "услуги за населението".

Преброяването на населението ще струва на Русия 180 милиона долара и ще продължи до 16 октомври. В него са заети над 470 хиляди души, предимно студенти.

Преброителите са длъжни да посетят всяко домакинство в Руската федерация. В районите, достъпни само през лятото, преброяването бе извършено по-рано.