Министърът на отбраната Николай Свинаров отрече да има конфликт между цивилното и военното ръководство на армията.
Имаме различия и за напред пак ще ги имаме но това е заради желанието да взимаме най-добрите решения, обясни Свинаров, цитиран от БНР.

Той и ген. Никола Колев демонстрираха отличните си отношения на церемонията по изпращането на третия български батальон за Ирак.

480-те бойци от батальона заминават добре подготвени и мотивирани за изпълнение на мисията.
Командирите им очакват напрежение около 30 юни, когато властите ще преминат в ръцете на иракското правителство и в средата на септември, когато контингентът ще се предислоцира от база Кило извън Кербала.

Третият ни батальон заминава за Ирак по-добре подготвен, но и той ще замине за страната със старите тежки 15 килограмови бронежилетки и без прицели за нощна стрелба.

Американският посланик Джеймс Пардю е информирал министър Свинаров, че третият ни батальон ще получи дарение от 10 бронирани джипа за патрулираме и една линейка, а липсваща екипировка ще бъде изпратена в Кербала допълнително.

В Карлово заседава и парламентарната ни комисия по външна политика, отбрана и сигурност. Председателят й Венко Александров заяви, че при предстоящите промени в Закона за отбраната и въоръжените сили ще бъде записано изрично, че мисиите на българската армия зад граница, се финансират по отделно перо в бюджета.