Едва 111 килограма от декар е средният добив на жито в Добричко. Комбайните са ожънали вече една трета от 500-те хил. декара с пшеница, предаде Дарик Радио.

Напомняме, че през есента бяха засети близо 1 млн. декара с хлебно зърно, но заради измръзването на посевите повече от половината житни ниви бяха разорани и засети с церевица и слънчоглед. Таз годишният среден добив е с три пъти под нормалния за региона.

Според областната дирекция Земеделие и гори ще бъдат прибрани около 55 хил. тона пшеница, а това е с шест пъти по-малко от минали години, когато се прибираше средно 360 хил. тона зърно.

В същото време министърът на земеделието Мехмед Дикме съобщи, че ще бъдат предприети мерки за осигуряване на стабилността в цените на пшеницата до приключване на жътвата. Той не конкретизира какви ще са те, но добави, че след въвеждането им износът на пшеница няма да е изгоден.

Категорична забрана за износ на зърно обаче няма да има, допълни Дикме. Земеделският министър посочи, че през 2-годишната работа на министерството е осигурен достатъчен финансов ресурс за подпомагане на земеделските стопани. Променили са се изцяло условията за кредитиране, увеличен е достъпът до пдограмите на фонд Земеделие за отпускане на средства за дребните стопани.

За успех в работата си за изтеклите две години Мехмед Дикме посочи нарстването на броя на проектите, одобрени за финансиране по Сапард, увеличаване износа на земеделски стоки, отпускането на повече средства за подпомагане на селските стопани.

Сериозен пропуск е, че комасацията не беше извършена, заяви още аграрният министър, като обясни, че това ще е един от приоритетите на ведомството през следващите две години. Не стана ясно, дали заместник-министърът Нихад Кабил, в чийто ресор е комасацията, ще загуби поста си заради несвършената работа.

Министър Дикме призна също, че държавата не е успяла да спре унищожаването на поливните съоръжения и да намери средства за стопанисването и управлението на хидромелиорациите.

Цента на хляба у нас не може да се определя административно, защото нямаме общински или държавни предприятия за производство както в други страни. Това заяви министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме по повод искането на потребителските организации да се ограничи цената на хляба.

Министър Дикме обяви, че очаква в най-скоро време да стане преминаването на хранително-вкусовата промишленост към аграрното ведомство. Ще бъде назначен и заместник-министър, който да отговаря за този сектор, като неговата кандидатура ще бъде обсъдена с браншовите организации.