ББР създаде нов продукт с преференциални условия в помощ на малкия и среден бизнес. Програмата "Подкрепа за розопреработване" ще предостави финансиране за оборотни средства на микро-, малки и средни фирми от сектора на розопреработването, изправени пред сериозни затруднения и намалена ликвидност.

Обемът на програмата е 20 милиона лева. Ще бъдат отпускани директни кредити до 1 милион лева със срок до три години, облекчена схема на финансиране и минимални изисквания за обезпечаване, вкл. Залог на розово масло. Българското розово масло се слави като едно от най-търсените и скъпи на международния пазар, но в последните години браншът се сблъсква с проблеми, които водят до натрупване на големи запаси от ценния продукт. Сред причините са конкуренцията на производителите от съседни страни, които изнасят на по-ниски цени, както и отслабеният интерес към високия клас козметика и парфюмерия заради пандемията от коронавирус. Секторът е затруднен и от проинфлационния натиск - увеличение на цените на труда, електроенергията и торове. Според земеделския министър Иван Иванов това е изключително важна инициатива. В лицето на ББР и Министерство на иновациите и растежа МЗХ вижда партньор. Това е едно добро начало, което поставяме за партньорство, подчерта министърът.

Розопроизводител в Карлово унищожи над 25 дка с маслодайна роза

Розопроизводител в Карлово унищожи над 25 дка с маслодайна роза

Розопроизводителите в Карлово са пред фалит

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер подчерта, че розопреработването е най-българският сектор в икономиката ни. Нашият стремеж е банката да служи на български сектори, изтъкна той. От днес българските земеделци нямат нужда от човек в ББР, увери министър Лорер и допълни: "Ние сме тук за вас."

Изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев посочи, че диалогът с бизнеса дава плодове. На среща с банката розопреработвателите споделили проблемите си и от ББР намерили решение да ги подкрепят. И в бъдеще, по думите му, ще има подобни банкови продукти, насочени към конкретни сектори.

Продуктът е достатъчно ликвиден за целия сектор, категорични са от ББР. Лихвите са от 3,7% нагоре. Ще се приемат различни видове обезпечения освен розово масло.