img src="/photo/people/BojidarFinkov.jpg" width="100" height="127" alt="Божидар Финков" align="right"> Националният рамков договор за 2003 г да включва изискването договори да се сключват само с медико-диагностични лаборатории, защитили при външния контрол върху дейността им качествените показатели над минимума от 70 точки независимо от формата им на собственост. Това предложи на депутатите министърът на здравеопазването Божидар Финков по време на парламентарния контрол.

Повод за неговото изказване беше питане на депутатът от Коалиция “За България” Бойко Великов”, свързано с нарушения в работата на медико-диагностични лаборатории във Велико Търново, застрашаващи здравето на гражданите.

Проверка на служители на здравното министерство и на Националния център по заразни и паразитни болести, която тече и в момента, е потвърдила сигналите.

Районната здравноосигурителна каса е сключила договор за тази година с три лаборатории, които нямат сертификат за качество на дейността им. В същото време касата отказва договор с ХЕИ-Велико Търново, въпреки че нейната лаборатория е получила максимален брой от 100 точки при външен контрол.

В здравното министерство чакат отговор от ръководството на Националната здравноосигурителна каса, обясни министър Финков.

При осъществяване на дейността си органите на санитарния и противоепидемичен контрол са заплашвани и подлагани на натиск и в други случай, но това няма да им попречи на изпълнението на задълженията и прилагане на закона в неговата цялост, каза здравният министър. Това уверение той даде във връзка с информацията, че към специалист от ХЕИ, ангажиран в контролна дейност, са отправяни анонимни заплахи. Освен ръководството на ХЕИ са уведомени и органите на полицията, каза още Финков.